tag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post2756677697825219560..comments2022-04-03T12:31:58.127+02:00Comments on Veggie Porn: Pod Norenami. Kraków.Łukasz Popielarczykhttp://www.blogger.com/profile/16176818446346764164noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-76084495126471621232013-04-04T20:51:48.397+02:002013-04-04T20:51:48.397+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Agnesshttps://www.blogger.com/profile/04156818342642708554noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-31603243160213065982013-04-01T16:11:06.446+02:002013-04-01T16:11:06.446+02:00zdecydowanie co do obsługi zgadzam się. Sama byłam...zdecydowanie co do obsługi zgadzam się. Sama byłam przez dość długi czas kelnerką i niestety mankamenty są widoczne. Co do jedzenia to mimo tego, że jestem mięsożercą, wszystko za zamówiłam, łącznie z sushi bardzo mi smakowało! Z pewnością będę tam wracać :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-4324272946032280402013-04-01T15:19:24.200+02:002013-04-01T15:19:24.200+02:00Czy ornitolog musi umieć latać? Nie jestem weganin...Czy ornitolog musi umieć latać? Nie jestem weganinem, nie jestem wegetarianinem. Jednak bardzo szanuję wszystkie osoby, które stosują wegetariańskie zasady odżywiania, przestrzegają wegańskiego kodeksu etycznego, w którym nie chodzi przecież tylko o dietę... Przygotowując potrawy Pod Norenami, która jest restauracją wegetariańską oferującą również potrawy wegańskie, bardzo rygorystycznie przestrzegamy zasad obowiązujących w tego typu diecie. Dlatego weryfikujemy wszystkie surowce, ich pochodzenie i skład. W potrawach wegańskich nie stosujemy m.in. nabiału, jaj, miodu. Przyjęliśmy żelazną zasadę: potrawy, w których pojawiają się również jakiekolwiek składniki zawierające laktozę mleczną są kwalifikowane w naszym menu jako niewegańskie! "Użądlona" przez Anonima tempura jest potrawą wegańską i tak jest oznaczona w naszym menu. Do jej przygotowania nie używamy jajek, ani żadnego składnika niezgodnego z zasadami wegańskimi. Jaka jest więc receptura tej potrawy? No, to już musi pozostać tajemnicą - jedną z tych, jakie ma każdy szef kuchni ;) <br /><br />W imieniu całego zespołu kuchni Pod Norenami pozdrawiam Veggie Porn i dziękuję za Państwa komentarze. Serdecznie pozdrawiam, Paweł Nguen Kim Chang Albrzykowski <br /><br />Ps. plento titulo Anonimie, nie rób sobiej jaj z tempury.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11382508490882828597noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-58268865051111122962013-03-31T18:44:29.315+02:002013-03-31T18:44:29.315+02:00Dyskusja na temat glutaminaniu sodu, zwanego czasa...Dyskusja na temat glutaminaniu sodu, zwanego czasami "duchem smaku" w potrawach orientalnych jest typowym zagadnieniem "Ilu diabłów diabłów mieści się na ostrzu szpilki?", czy szukaniem odpowiedzi na pytanie "Czy częste mycie skraca życie?". Glutaminian jest przyprawą organiczną o unikalnym smaku Umami, często opisywanym jako "rosołowy" lub "mięsny". Jest pochodną kwasu glutaminowego, który obficie występuje w wodorostach, sosie sojowym, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach. Do 1910 roku uzyskiwany był z wodorostów i suszonych pancerzyków krewetek. W naszej kuchni stosujemy tylko importowane oryginalne japońskie przyprawy Umami wytwarzane wyłacznie ze składników roślinnych w drodze procesu organicznego przetwarzania. Nie stosujemy przypraw Umami produkowanych na drodze syntezy chemicznej z udziałem substancji nieorganicznych! Pomimo powszechnego stosowania Umami Japończycy są jednym z najdłużej żyjących narodów na świecie. Wszystko zależy bowiem od rozsądku i umiaru. Nieprzypadkowo w kuchni azjatyckiej stosuje się na przykład tzw. przyprawy ukryte - minimalne doprawianie, które tylko koryguje smak dominujących przypraw. Nadużywanie każdej substancji, nawet "naszego starego dobrego" chlorku sodu, czyli zwykłej soli kuchennej, też może być szkodliwe, wręcz zabójcze. Stosujemy glutaminian zgodnie z zasadami i recepturami, jakie zostały wypracowane przez japońskich i chińskich mistrzów. Doskonale wiemy, o czym często zapominają partacze dalekowschodniego gotowania, że przyprawa Umami użyta w nadmiarze i poddana działaniu wysokich temperatur (smażenie, pieczenie) staje się toksyczna, co objawia się później "syndromem chińskich restauracji". Takich bezwzględnych zasad właściwego stosowania przypraw i dodatków w kuchni azjatyckiej jest wiele. Wszyscy mistrzowie chińscy twierdzą, że dobry kucharz nie musi używać glutaminianu sodu - a jednocześnie wszyscy mniej lub bardziej otwarcie go używają... <br />Serdecznie pozdrawiamy Czytelników Veggie Porn!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11382508490882828597noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-21973461658453693882013-03-31T17:20:35.339+02:002013-03-31T17:20:35.339+02:00Dziękujemy za wszystkie Wasze komentarze i uwagi. ...Dziękujemy za wszystkie Wasze komentarze i uwagi. Dzisiaj opublikowaliśmy na Facebboku nasze Menu. Potrawy wegańskie zostały oznaczone. www.facebook.com/PodNorenamiAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11382508490882828597noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-39881390945315709822013-03-30T12:59:27.373+01:002013-03-30T12:59:27.373+01:00Z tego co widziałem to jak byliśmy mieli sernik z ...Z tego co widziałem to jak byliśmy mieli sernik z nerkowców, który wyglądał całkiem niczego sobie ;)Veggie Porn Crewhttp://www.veggieporn.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-36220840345728338772013-03-30T12:06:42.088+01:002013-03-30T12:06:42.088+01:00Można dostać jakieś wegańskie ciasto, bądź deser?Można dostać jakieś wegańskie ciasto, bądź deser?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-56235757799756274902013-03-28T08:29:50.386+01:002013-03-28T08:29:50.386+01:00Komentarz od Anonimowego Znawcy jest przegłupi! By...Komentarz od Anonimowego Znawcy jest przegłupi! Byłabym zaskoczona, gdyby w restauracji kuchni azjatyckiej glutaminianu nie używano, ponieważ smak umami jest podstawowym smakiem cenionym w większości dań tej kuchni, a jak wiadomo glutaminian jest tego smaku nośnikiem. Nie rozumiem też, dlaczego trzeba się "przyznawać" do używania glutaminianu - to żadna zbrodnia, obecny jest w wielu składnikach kuchni azjatyckiej jak choćby wodorosty kombu, z których wyizolowano kwas glutaminowy :) Polecam zamiast zgryźliwego komentowania poczytanie sobie na temat kwasu glutaminowego :)Martahttps://www.blogger.com/profile/11117032203060136242noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-64319025052580394712013-03-26T20:03:06.205+01:002013-03-26T20:03:06.205+01:00pseudowegeterianskie? Czemu pseudo?pseudowegeterianskie? Czemu pseudo?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-85022019863922115182013-03-26T11:55:31.887+01:002013-03-26T11:55:31.887+01:00niesmacznie i niezdrowo.pseudowegeterianskie miejs...niesmacznie i niezdrowo.pseudowegeterianskie miejsceAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-23292052084508104862013-03-26T10:29:03.707+01:002013-03-26T10:29:03.707+01:00Miejsce fajne, jedzenie ciekawe, duży wybór :) Obs...Miejsce fajne, jedzenie ciekawe, duży wybór :) Obsługa trochę się plącze, choć dla mnie jako byłej kelnerki nie jest to powód do rozrywania szat, wiem, że ta praca wcale nie jest taka łatwa ;) Raczej wina szefostwa, że nie dobrali sobie personelu choć trochę wstępnie znającego się na rzeczy. <br />Będę tam na pewno wracać, dzięki za polecenie konkretnych potraw, bo przyznam, że karta jest na tyle obszerna, że można się w niej trochę pogubić :)<br />MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-57120660472340727062013-03-25T22:28:25.712+01:002013-03-25T22:28:25.712+01:00Zacznę może od tego, że znawca tematu ze mnie żade...Zacznę może od tego, że znawca tematu ze mnie żaden. Kuchnia to moje hobby nie zawód i tak też traktuję tego bloga, a opinie tu zawarte to przede wszystkim moje subiektywne odczucia, a nie żadna analiza ekspercka.<br /><br />Szkoda, że ten komentarz jest anonimowy, bo chętnie dowiedziałbym się skąd Pan/Pani macie informacje na temat używania w kuchni glutaminianu sodu lub "niewegańskości" dań, które powinny być wegańskie. Wierzę też że są to rzeczy do sprawdzenia i nie omieszkam zapytać samych zainteresowanych o to. <br /><br />Nie będę polemizował w sprawie moich kubków smakowych, bo tak jak już napisałem wcześniej to co mi się podoba i smakuje to jedynie moja subiektywna opinia, można się z nią zgadzać lub nie. <br /><br />Uwielbiam stuprocentowy gluten jakim jest seitan a glutaminian, w związku z tym że jego ilości w mojej diecie można mierzyć w promilach nie wywołuje u mnie spazmów. Rozumiem oczywiście, że dla kogoś może to być sprawa dyskwalifikująca dane miejsce - co kto lubi.<br /><br />Sprawa ostatni. Sam fakt, że miejsce jest wegetariańskie nigdy nie był dla mnie podstawą do pozytywnej oceny. Są, czy były lokale w samym Krakowie, które pomimo tego że wegetariańskie omijałem szerokim łukiem i nie sądzę by można było mi zarzucić promocję wegetarianizmu za wszelką cenę, ponieważ wierzę, że lokale, które serwują słabej jakości jedzenie, mają kiepski standard itd. robią wegetarianizmowi więcej krzywdy niż pożytku.Veggie Porn Crewhttp://www.veggieporn.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-37891664486948987962013-03-25T22:12:13.622+01:002013-03-25T22:12:13.622+01:00Dwudaniowy obiad plus przystawka kosztował nas 56z...Dwudaniowy obiad plus przystawka kosztował nas 56zł. Zupy w cenie do 10zł, drugie dania ok. 20zł.Veggie Porn Crewhttp://www.veggieporn.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-85844125951155433262013-03-25T16:33:34.167+01:002013-03-25T16:33:34.167+01:00taa, wyrazistość smaków, podziwiam kubki smakowe a...taa, wyrazistość smaków, podziwiam kubki smakowe autora, albo ich brak. Mistrz kuchni przyznaje się do powszechnego używania glutaminianu sodu, a ekstremalna ilość cukru w potrawach sprawa, że stają się nie do zjedzenia. Ewentualnie zdaniem niektórych, zyskują na walorach smakowych. Byliśmy, jedliśmy, doświadczyliśmy. Rozumiem, że dla autora, glutaminian, nie jest problemem, bo knajpa nie serwuje mięsa. I to już stawia ją na wyżynach. A jajo w tempurze nie przeszkadzało? 36 dań wegańskich, trele morele. Zdumiewa, że miejsce obliczone na tanie zachwyty "kurczak" i wołowina symulowane stuprocentowym glutenem jakim jest seitan, może wzbudzać zachwyt u takiego wydawać by się mogło, znawcy tematu. Współczuję.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6712100716149269630.post-48025531186309211872013-03-25T15:18:37.183+01:002013-03-25T15:18:37.183+01:00a jak cenowo? jestem bardzo ciekawa bo tez planuje...a jak cenowo? jestem bardzo ciekawa bo tez planuje sie wybracAnonymousnoreply@blogger.com