Składniki:
- 1 ¼ szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 8 łyżek oleju
- 3 ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ziaren karadmonu rozgniecionych w moździeżu
Przygotowanie:
Odrobinę podgrzewamy mleko, do miski wrzucamy cukier, łyżkę mąki i pokruszone drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Tak przygotowaną mieszankę zostawiamy na 5-10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, mieszamy z ziarnami kardamonu, wlewamy olej i przygotowany wcześniej rozczyn, mieszamy a następnie pożądnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie już gładko odchodziło od rąk wkładamy je z powrotem do dużej miski, którą możemy lekko posmarować olejem aby ciasto nam się do niej nie lepiło. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 C. Przygotowyjemy sobie dwa talerzyki, na pierwszy wylewamy odrobinę oleju, na drugim mieszamy cynamon i brązowy cukier. Z gotowego ciasta odrywamy niewielkie porcje ciasta, tak aby wyrobina z nich kulka była wielkości limonki. Każdą bułeczkę najpierw maczamy w oleju (tylko odbrobinę od góry) a następnie w mieszance cynamonowo-cukrowej i odkładamy na blaszkę. Gdy wszystkie bułeczki są już gotowe wkładamy je do piekarnika na mniej więcej 10 minut, po tym czasie podnosimy temperaturę do 180 C i zostawiamy je aż się zarumienią. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe podane z konfiturą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz