18 grudnia 2012

Marokańskie warzywa z cieciorką i chlebem pita

Kuchnie północnej Afryki i bliskiego wschodu są nam bardzo bliskie, nie tylko pod względem kulinarnym, ale również dlatego że ten region interesuje nas kulturowo. Dziś prezentujemy  Wam marokańskie warzywa z cieciorką, ryżem i chlebem pita!


























Składniki:
  • 5-6 średnich marchewek pokrojonych w niewielkie słupki
  • 3 gałązki selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 2 średnie cebule poszatkowane
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 200 g suchej cieciorki (namoczonej przez noc i ugotowanej w lekko osolonej wodzie)
  • oliwa
  • 2 łyżeczki kurkumy 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • odrobina suszonego chilli
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:
W dużym garnku podgrzewamy oliwę dodajemy cebulę, a po chwili czosnek, gdy się podduszą wrzucamy przyprawy (kurkumę,cynamon,kmin,czarnuszkę). Gdy poczujemy intensywny zapach przypraw dodajemy seler, marchew i cukier. Chwilę dusimy. Wrzucamy ziemniaki i zalewamy warzywa wodą tak aby je przykryła, dodajemy chilli, sól i pieprz. Po chwili dodajemy cieciorkę i gotujemy warzywa na średnim ogniu aż ziemniaki i marchewka będą miekkie. Podane proporcje wystarczą na smaczny obiad dla 4-6 osób. Najlepiej smakują z kolendrą, pitą i ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz