Kuchnie północnej Afryki i bliskiego wschodu są nam bardzo bliskie, nie tylko pod względem kulinarnym, ale również dlatego że ten region interesuje nas kulturowo. Dziś prezentujemy Wam marokańskie warzywa z cieciorką, ryżem i chlebem pita!
Składniki:
- 5-6 średnich marchewek pokrojonych w niewielkie słupki
- 3 gałązki selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 2 średnie cebule poszatkowane
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 200 g suchej cieciorki (namoczonej przez noc i ugotowanej w lekko osolonej wodzie)
- oliwa
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka brązowego cukru
- odrobina suszonego chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku podgrzewamy oliwę dodajemy cebulę, a po chwili czosnek, gdy się podduszą wrzucamy przyprawy (kurkumę,cynamon,kmin,czarnuszkę). Gdy poczujemy intensywny zapach przypraw dodajemy seler, marchew i cukier. Chwilę dusimy. Wrzucamy ziemniaki i zalewamy warzywa wodą tak aby je przykryła, dodajemy chilli, sól i pieprz. Po chwili dodajemy cieciorkę i gotujemy warzywa na średnim ogniu aż ziemniaki i marchewka będą miekkie. Podane proporcje wystarczą na smaczny obiad dla 4-6 osób. Najlepiej smakują z kolendrą, pitą i ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz