27 lutego 2013

Fusion, czyli Indonezja spotyka Meksyk























Całe nasze crew zgodnie uwielbia wędzony tempeh. Tempeh to ziarno soi poddane fermentacji, jest to najzdrowsza forma w, której można spożywać soję, według nas jest również najpyszniejsza. Jest wspaniała zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie, gdyż na jeden gram tłuszczu przypadają tu aż trzy białka, które jest lekko strawne bo sfermentowane.Tym razem postanowiliśmy wykorzystać go do przygotowania pysznej, ostrej tortilli.
Składniki:
  • kostka wędzonego tempehu
  • 200 g czarnej suchej fasoli
  • 2 czerwone cebule
  • 5-6 ostrych papryczek chilli
  • puszka pomidorów
  • 2 awokado
  • limonka
  • sól
  • pieprz
  • tortilla pszenna 
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w krążki oraz chilli grillujemy.Obieramy jedno awokado, dodajemy do niego zdjętą z grilla cebulę i paprykę, sok z limonki i czosnek, a także sól i pieprz blendujemy aż powstanie gęsta masa.













Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucamy pomidory i fasolę, chwilę dusimy. W między czasie podsmażamy tempeh pokrojony w plastry. Gdy fasola jest już gotowa, blendujemy ją na gęsty sos.























Gdy wszystko jest gotowe tortille smarujemy sosem z fasoli i pomidorów, kładziemy plastry drugiego awokado, na nich plastry tempehu i dodajemy pastę z awokado. Tortille zgrabnie zwijamy i kładziemy na grilla i gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza