Po jakimś czasie pogodziłem się z warzywami (no może za wyjątkiem brukselki), ale dobrych "ruskich" nie odmawiam nigdy... Zwłaszcza jeśli są to wegańskie ruskie z tofu, palce lizać!!!

Ciasto
Składniki:
Przygotowanie:
Wysypujemy mąki na stolnicy w formie stożka, robimy wgłębienie, wlewamy olej i wodę, solimy, mieszamy łyżką, żeby się nie poparzyć ;) I zagniatamy, chwilę to może potrwać. Gdy ciasto jest gładkie odcinamy pierwszą część a resztę zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na bok. Ciasto wałkujemy aby było niezbyt grube i niezbyt cienkie ;) lekko podsypując mąką. Kroimy na kwadraty i robimy pierogi.
Najlepiej smakują świeżo zrobione, z dodatkiem smażonej cebulki albo szczypioru. Smacznego!
- 800 g mąki pszennej
- 200 g mąki razowej żytniej
- bardzo gorąca, świeżo zagotowana woda-
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- lub 700 g mąki pszennej i 300 g mąki pełnoziarnistej trzy ziarna
Przygotowanie:
Wysypujemy mąki na stolnicy w formie stożka, robimy wgłębienie, wlewamy olej i wodę, solimy, mieszamy łyżką, żeby się nie poparzyć ;) I zagniatamy, chwilę to może potrwać. Gdy ciasto jest gładkie odcinamy pierwszą część a resztę zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na bok. Ciasto wałkujemy aby było niezbyt grube i niezbyt cienkie ;) lekko podsypując mąką. Kroimy na kwadraty i robimy pierogi.
Najlepiej smakują świeżo zrobione, z dodatkiem smażonej cebulki albo szczypioru. Smacznego!

Farsz
Składniki:
- Pół kilo ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
- 250 g tofu naturalnego ugniecionego widelcem
- dwie duże cebule
- sól
- pieprz
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, gdy jest już zarumieniona dodajemy ziemniaki, chwilkę smażymy. Dodajemy tofu, sól i pieprz, jeszcze chwilkę wszystko smażymy.
przepiękne!
OdpowiedzUsuńzamiast tofu fajnie jest dodać słonecznika. dużo taniej wychodzi. gotujemy 15 minut ziarna słonecznika, odcedzamy, miksujemy, dodajemy sól, pieprz, i najważniejsze- trochę octu- nada naszemu farszowi kwaskowaty posmak sera. do tego oczywiście ziemniaki, podsmażona cebulka na oleju i gotowe :)
OdpowiedzUsuńOpcja ze słonecznikiem brzmi ciekawie, ale wiesz "co ser, to ser" ;)
OdpowiedzUsuńTo wygląda tak pysznie, że po sesji biorę się za gotowanie! :D
OdpowiedzUsuńproponuje dodac tez szczypte tzw soli czrnej - nada specyficzny smaczeki zapaszek :D
OdpowiedzUsuńA ja zapominam o tofu i robię po prostu ziemniaki z cebulą, bardzo solidnie doprawione - w tym koniecznie z sokiem z cytryny. Bardzo tęskniłam za ruskimi.. a teraz już ich nawet nie pamiętam. Smacznego:)
OdpowiedzUsuńTeż robię z tofu, kupuję 2 mega wielkie kostki za 2,5zł na hali marywilskiej w Warszawie, skraplam sokiem z 1 cytryny + kilo ziemniorów cebula. Z tej masy robię około 150 pierogów xD
OdpowiedzUsuńProporcje ciasta do farszu są źle dobrane, zostało mi strasznie dużo ciasta, a i tak co niektóre pierożki robiłam na grubym cieście. Natomiast w smaku rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńMożna ugotować zamiast smażenia? :P
OdpowiedzUsuń