10 stycznia 2013

Dosa ze szpinakiem w mleku kokosowym

Dose robimy zazwyczaj z klasycznym farszem z ziemniaków i cebulki, tym razem jednak zrobiliśmy małe fusion i wypełniliśmy ją pysznym, ostrym szpinakiem w mleku kokosowym, idealnie komponuje się z soczystą marchewką z pomarańczą i sosem z orzeszków ziemnych. Sami zobaczcie...


























Ciasto na Dose
Składniki: 
  • ½ szklanki Urid Dal 
  • 1 ½ szklanki brązowego ryżu 
  • 4 łyżki oleju 
  • sól 

Przygotowanie: 
Przez noc namaczamy w jednym naczyniu Urid Dal i ryż. Następnego dnia odlewamy wodę i płuczemy ziarenka. Dolewamy do nich wody i blendujemy, wody musi być tyle, żeby ciasto było konsystencji naleśnikowego. Smażymy je na odrobinie oleju, patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana. Żeby dosa dobrze się usmażyła, musimy wylać porcję ciasta na patelnie i poczekać aż całkiem zetnie się od góry i dopiero wtedy przewracamy na drugą stronę.

Farsz
Składniki: 
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • cebulka pokrojona w kostkę 
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy 
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • ½ łyżeczki płatków czerwonego chilli 
  • 100 ml mleka kokosowego 
  • sól 
  • sok z połowy cytryny 

Przygotowanie: 
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę i czosnek, gdy już się zeszklą dodajemy gorczycę, kmin i chilli. Po chwili dodajemy szpinak, wszystko solimy. Kiedy szpinak jest już miękki dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny, jeszcze chwilę wszystko dusimy i gotowe.

Sos z orzeszków ziemnych 
Składniki: 
  • 100 g orzeszków 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ¼ łyżeczki brązowego cukru 
  • 70 ml mleka kokosowego 
  • 5 łyżek sosu sojowego 
  • 60 ml wody 
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego 
  • ¼ łyżeczki płatków chilli 

Przygotowanie: 
Orzechy prażymy na suchej patelni. Wrzucamy je do blendera, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i starannie blendujemy. Sos gotowy!



3 komentarze:

  1. Miałem przyjemność to jeść i to było bardzo dobre. Dyplomatycznie nie zdecyduję pomiędzy ziemniakami, a szpinakiem, bo to może wywołać wojnę domową. Natomiast moim faworytem były kawałki pomarańczy w surówce z marchewki. Lubię to! Hubert

    OdpowiedzUsuń
  2. A co to jest Urid Dal?

    OdpowiedzUsuń
  3. Urid Dal to taki bardzo drobny groszek, popularny głównie w kuchni indyjskiej.

    OdpowiedzUsuń