Składniki:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 g czarnej fasoli
- papryka czerwona pokrojona w kostkę
- papryka zielona pokrojona w kostkę
- puszka kukurydzy
- 3 gałązki selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- mały przecier pomidorowy
- 100 g granulatu sojowego
- 1 ½ łyżeczki kminu
- ½ łyżeczki suszonego chilli
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- sporo pieprzu
- sól morska
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w kostkę, do dużego garnka wlewamy trochę oleju i stawiamy na średnim ogniu, wrzucamy cebulę, gdy zacznie już mieknąć dodajemy pieczarki. Gdy grzyby są już podsmażone dodajemy czosnek, kmin, chilli, kolendrę, tymianek, i pieprz. Gdy zaczniemy czuć aromat przypraw dodajemy pozostałe warzywa i solimy (trochę więcej niż łyżeczka soli). Chwilę je dusimy,po kilku minutach zalewamy wszystko wodą tak aby warzywa były nią przykryte. Zmniejszamy ogień i pozwalamy im się powoli gotować do miękkości. W między czasie granulat zalewamy wrzątkiem, dodajemy do niego listek laurowy, trzy kuleczki ziela angielskiego i trochę soli. Gdy już jest gotowy, odcedzamy go i dodajemy do warzyw. Dorzucamy fasolę i kukurydzę. Jeśli wszystkie warzywa są już miekkie dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę pozwalamy pomieszać się wszystkim smakom. Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić lub dopieprzyć do smaku. Można podawać posypane świeżą kolendrą lub pietruszką. Najlepiej jednak smakuje na drugi dzień, a że porcja wychodzi ogromna, coś na następny dzień zostać musi ;) Smacznego!
Zrobiłam dzisiaj bez kukurydzy ale wyszło przepysznie. Świetny przepis, smakuje tak dobrze jak wygląda:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie na niepewne jesienne dni. Ja dałem przecier pomidorowy z Pińczowa. Chilli wszystkim smakowało, będę od tej pory robił go częściej. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń