4 stycznia 2013

Gorące chilli con "carne"

Takie dania jak to, to idealna opcja na zimowe dni. Niezwykle rozgrzewające, energetyczne i sycące. Sprawdźcie sami!

























Składniki:
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 250 g czarnej fasoli 
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę 
  • papryka zielona pokrojona w kostkę 
  • puszka kukurydzy 
  • 3 gałązki selera naciowego pokrojonego w plasterki 
  • 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki 
  • mały przecier pomidorowy 
  • 100 g granulatu sojowego 
  • 1 ½ łyżeczki kminu 
  • ½ łyżeczki suszonego chilli 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry 
  • sporo pieprzu 
  • sól morska 

Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. 

Cebulę kroimy w kostkę, do dużego garnka wlewamy trochę oleju i stawiamy na średnim ogniu, wrzucamy cebulę, gdy zacznie już mieknąć dodajemy pieczarki. Gdy grzyby są już podsmażone dodajemy czosnek, kmin, chilli, kolendrę, tymianek, i pieprz. Gdy zaczniemy czuć aromat przypraw dodajemy pozostałe warzywa i solimy (trochę więcej niż łyżeczka soli). Chwilę je dusimy,po kilku minutach zalewamy wszystko wodą tak aby warzywa były nią przykryte. Zmniejszamy ogień i pozwalamy im się powoli gotować do miękkości. W między czasie granulat zalewamy wrzątkiem, dodajemy do niego listek laurowy, trzy kuleczki ziela angielskiego i trochę soli. Gdy już jest gotowy, odcedzamy go i dodajemy do warzyw. Dorzucamy fasolę i kukurydzę. Jeśli wszystkie warzywa są już miekkie dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę pozwalamy pomieszać się wszystkim smakom. Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić lub dopieprzyć do smaku. Można podawać posypane świeżą kolendrą lub pietruszką. Najlepiej jednak smakuje na drugi dzień, a że porcja wychodzi ogromna, coś na następny dzień zostać musi ;) Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zrobiłam dzisiaj bez kukurydzy ale wyszło przepysznie. Świetny przepis, smakuje tak dobrze jak wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie na niepewne jesienne dni. Ja dałem przecier pomidorowy z Pińczowa. Chilli wszystkim smakowało, będę od tej pory robił go częściej. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń