Idą Święta, więc przydałoby się "zweganizować" jakieś tradycyjnie niewegetariańskie danie (tak, tak ryba nie jest rośliną!).
Tą "rybę" po grecku przygotowaliśmy na krakowską Wegilię, i podobno całkiem nieźle smakowała ;). Zgodnie więc z obietnicą publikujemy przepis na to danie, które po pierwsze jest pyszne, a po drugie jest dobra alternatywą dla prawdziwej ryby po grecku.
Daj więc spokój karpiowi w te Święta i sprawdź nasz przepis!
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 4-5 średnich marchewek startych na tarce o grubych oczkach
- pietruszka starta na tarce o grubych oczkach
- pół selera-korzeń starty na tarce o grubych oczkach
- trzy gałązki selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 2 cebule pokrojone w pióra
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 8 ziarenek zioła angielskiego
- czubata łyżka słodkiej papryki
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na dużą patelnię wrzucamy cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, czekamy aż cebulka się zeszkli. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa i chwilę dusimy. Dolewamy szklankę wody i dodajemy łyżeczkę soli, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną. W między czasie przygotowujemy grzyby- trzeba im okdroić nogi ;) Gdy grzyby są już gotowe, do miski nalewamy wody i lekko ją solimy, w drugiej misce przygotowujemy panierkę. Najpierw zanurzamy boczniaka w wodzie a następnie obtaczamy w panierce, gdy wszystkie są gotowe, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Gdy warzywa są miękkie dodajemy paprykę, czosnek i przecier pomidorowy. W naczyniu, w którym będziemy podawać naszą „rybkę“ wykładamy cinką wartwę warzyw, na niej układamy grzyby i następnie przykrywamy je grubą wartwą warzyw. Najlepiej smakują na zimno, choć zdania w tej kwestii są podzielone ;) Smacznego!
Świetny przepis! :) Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń