3 kwietnia 2013

Pyszne gnocchi z suszonymi pomidorami i zielonym pesto


Jako że mamy w swoim składzie małego amatora mącznych potraw, czasem pozwalamy sobie na odrobinę szaleństwa. Gnocchi w naszym domu jest przebojem i nie ma tu nikogo kto potrafiłby mu odmówić. Dziś prezentujemy czerwoną wersje tych pysznych kluseczek.
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 3-4 łyżki oleju w którym były pomidory
  • sól
  • pieprz








































Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Pomidory rozdrabniamy w blenderze. Do ziemniaków dodajemy mąkę, pomidory, olej, sól oraz pieprz i wszystko ugniatamy. Jeśli ciasto jest nadal zbyt mokre dodajemy odrobinę więcej mąki, ale im jej mniej tym kluski wyjdą nam bardziej miękkie. Gdy ciasto odchodzi od rąk i pozwala się formować, dzielimy je na części i nadajemy kształt walca. Walec kroimy na mniej więcej centymetrowe kawałeczki, z każdego formujemy kluskę z wgłębieniem za pomocą palca. Gdy wszystkie są gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy.



Zielone pesto
Składniki:
  • pęczek bazylii
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • sporo oliwy
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:
Z bazylii odrywamy same listki i myjemy je. Do blendera wrzucamy orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz, polewamy obficie oliwą. Im jej damy więcej tym rzadsze pesto nam wyjdzie. Wszystko dokładnie blendujemy do konsystencji, która nam odpowiada.

Gnocchi podajemy ciepłe ze świeżym pesto, tak smakuje najlepiej!


2 komentarze:

  1. Jakie pyszne maluchy :)
    Nie jadłam jeszcze gnocchi ale te dodatki, pesto, pomidory- moje ulubione !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre! :) Tylko czym wlasciwie gnocchi roznia sie od naszych polskich kopytek? Pytam tak z ciekawosci, bo w innych przepisach nie ma suszonych pomidorow, wiec gnocchi to chyba po prostu kopytka. :)

    OdpowiedzUsuń